Hoe kan ik hr glas herkennen met behulp van een lucifer

Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas (HR) verkrijgbaar. De isolatiewaarde bepaalt de classificatie van HR glas. HR++ glas is duurder dan standaard dubbelglas.

Wat is het verschil tussen HR, HR+ en HR++ glas?

De isolatiewaarde bepaalt welk type glas u heeft. Bij het bepalen van de isolatiewaarde wordt gekeken naar de warmte die verloren gaat door een vierkante meter glas bij een verschil in temperatuur tussen de binnen- en buitenzijde van het glas. Bij renovaties of nieuwbouwprojecten hanteert de gemeente een eis dat glazen een isolatiewaarde hebben van 1,6 W/m²K of minder.

De isolatiewaarde van HR glas is tussen de 1,7 en 2,0 W/m²K en de glazen hebben een spouwvulling van droge lucht. Bij HR+ glas is de isolatiewaarde tussen 1,2 en 1,6 W/m²K, met een spouwvulling van argon/krypton. De isolatiewaarde van HR++ glas varieert tussen 0,9 en 1,2 W/m²K, en de glazen hebben een spouwvulling van edelgas.

HR++ glas is tegenwoordig de standaard als het om glaswerk gaat. HR en HR+ glas wordt momenteel voornamelijk toegepast voor het repareren van ruiten of het vervangen ervan. Daarom zal dit type glas steeds vaker worden toegepast.

Hoe ziet u gemakkelijk welk type HR glas er in een huis zit?

Het is vaak moeilijk te bepalen welk glastype er is vanaf de buitenkant van een woning. Het bouwkundig rapport of taxatierapport is de plek waar u informatie kunt vinden over het type glas. Door naar de aluminium strip tussen de glasplaten te kijken, kunt u ontdekken welk type HR glas er is.

U kunt er met behulp van een lucifer achter komen wat de glassoort is. Houdt een lucifer recht voor het raam en bekijk het glas schuin. Dubbelglas is aanwezig als de kleur van de vlammetjes in het spiegelbeeld hetzelfde is.

Indien het vlammiddelste een andere kleur laat zien, dan is het HR++ glas. Dit komt door de isolerende folie tussen de glasplaten die aanwezig is bij dit soort glas. Hoewel dit niet zichtbaar is voor het menselijk oog, kan het worden opgemerkt met dit trucje.

Snel een medewerker spreken?

Bel 0570 217 500

Wij helpen u graag verder!