Voorkom condens op de beglazing aan de binnenzijde van uw woning

Indien er vochtigheid verzamelt aan de binnenzijde van de ruit, wordt dit verschijnsel condens genoemd. Het verschil in temperatuur en vochtigheid tussen de binnenzijde en buitenzijde van het raam veroorzaakt dit. Warme, vochtige lucht die in contact komt met een koud oppervlak, zoals een raam, veroorzaakt meestal dit fenomeen.

Wat zijn de redenen?

De oorzaak van de condens op de beglazing ligt vaak in het temperatuurverschil, de slechte isolatie of de hoge luchtvochtigheid. Tijdens lage temperaturen is de beglazing meestal koeler dan de binnentemperatuur. Op het moment dat de warme lucht van binnenshuis in contact komt met het koude glas van de beglazing, verliest deze warme lucht haar vermogen om vocht vast te houden.

Door het temperatuursverschil condenseert overtollig vocht op het koude raam, wat leidt tot condensatie. Wanneer de isolatie van een raam onvoldoende is, zal het glas sterk afkoelen in vergelijking met de binnentemperatuur. Enkel glas en andere slecht geïsoleerde ramen zijn vatbaar voor condensatieproblemen.

Als u bepaalde bezigheden in uw woning onderneemt, zoals koken, douchen of het drogen van wasgoed, kan dit leiden tot een verhoging van de luchtvochtigheid binnen. Als deze vochtige lucht niet goed wordt afgevoerd, kan dit leiden tot condensatie op koude ramen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van condensatie, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn in uw huis.

Tips om condensatie te verminderen of te voorkomen

Zorg voor een goede ventilatie in uw woning, vooral in ruimtes waar veel vocht wordt geproduceerd, zoals de keuken en de badkamer. Ventileer uw woning door middel van ventilatieroosters of open ramen om vochtige lucht naar buiten te laten. Zorg dat uw ramen goed geïsoleerd zijn om temperatuurverschillen te beperken.

In ruimtes zoals de badkamer en keuken, waar veel vochtige lucht wordt geproduceerd, kunt u gebruik maken van afzuigventilatoren om vocht direct af te voeren. Om de luchtvochtigheid in huis te verlagen, raden we aan om een luchtontvochtiger te gebruiken. Het verminderen van condensatie zorgt voor een aangenamer binnenklimaat en voorkomt de vorming van schimmel.

Snel een medewerker spreken?

Bel 0570 217 500

Wij helpen u graag verder!